Εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων χημικών ουσιών στο δέρμα με σκοπό την πρόκληση ελεγχόμενου τραυματισμού της επιδερμίδας ή και του χορίου και την περαιτέρω αναγέννηση των ιστών. Παράλληλα, διεγείρονται οι ινοβλάστες , οι οποίοι βρίσκονται στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και παράγουν νέες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας πιο λεία και νεανική όψη στην επιδερμίδα.

Τί προσφέρει ένα χημικό peeling?

Η χημική απολέπιση χρησιμοποιείται συχνά απο τους δερματολόγους για την θεραπεία του φωτογηρασμένου δέρματος, των ρυτίδων κυρίως των λεπτών, των μελαγχρωματικών δυσχρωμιών του δέρματος καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση της ακμής και των ουλών της και του λιπαρού με μεγάλους πόρους δέρμα. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες (botox, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, μεσοθεραπεία, Fractional Laser) παρουσιάζει άριστα αισθητικά αποτελέσματα και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Πόσοι τύποι χημικών Peeling υπάρχουν?

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με την δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα: 1)επιφανειακός τύπος  2)μέτριος τύπος  3)βαθύς τύπος. Το επιφανειακό peeling προκαλεί ήπιο έγκαυμα και συνήθως χρειάζεται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες κατα τις οποίες ο γιατρός διαλέγει διαφορετικά διαλύματα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ως χημικό διάλυμα χρησιμοποιούνται τα γνωστά οξέα φρούτων AHA, το τριχλωροξικό οξύ(TCA), το διάλυμα Jessner, το διάλυμα σαλικυλικού οξέος, το πυροσταφυλικό οξύ και το πυρουβικό οξύ. Χημική απολέπιση μπορεί να γίνει στο πρόσωπο και στο σώμα καθώς επίσης και στο ντεκολτέ.

Τα μέτρια peeling είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και τα πιο αποτελεσματικά. Γίνονται απο ειδικευμένους γιατρούς είτε σε μία, είτε σε περισσότερες συνεδρίες. Τα βαθιά peeling γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις, συνήθως για να αντιμετωπιστούν ουλές, βαθιές ρυτίδες, σημάδια απο ακμή και δυσχρωμίες. Στο σημείο που έγινε η εφαρμογή του διαλύματος παρατηρείται ήπια ερυθρότητα και μετά απο λίγες ημέρες το δέρμα ξεφλουδίζει.

Πώς γίνεται το χημικό peeling?

Κατα την θεραπεία, ενα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει (να αφαιρέσει δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές του στιβάδες)

Δεν απαιτείται συνήθως αναισθησία, αφού ο ασθενής θα νιώσει μόνον ενα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος και η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο απο 20-30 λεπτά. Ο γιατρός θα αφήσει τα συστατικά να δράσουν για περίπου 2-15 λεπτά και στην συνέχεια θα καθαρίσει ή θα εξουδετερώσει το διάλυμα. Στην συνέχεια δίδονται κάποιες οδηγίες για το σπίτι. Το μεγάλου βαθμού χημικό peeling επιτυγχάνεται με την χρήση φαινόλης. Αυτή εισχωρεί πολύ πιο βαθιά, γίνεται μόνο μία φορά και έχει τα πιο δραστικά αποτελέσματα, έχει όμως και μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών.

Αντενδείξεις για το χημικό peeling

 • Ανεπαρκής φωτοπροστασία
 • Φωτότυποι IV-VI (αντενδύκνειται το μέτριο και βαθύ peeling)
 • Τάση για σχηματισμό υπερτροφικών ουλών
 • Ιστορικό υποτροπιάζοντος απλού έρπητα (πρέπει να γίνει προφυλακτική θεραπεία)
 • Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία
 • Πρόσφατη λήψη ισοτρετινοινης (διακοπή τουλάχιστον 6 μήνες πρίν)
 • Λήψη φαρμάκων τα οποία αυξάνουν την φωτοευαισθησία του δέρματος
 • Αλλεργία σε κάποιο απο τα συστατικά του peeling
 • Κύηση, γαλουχία
 • Ιστορικό καρδιακής, ηπατικής ή νεφρικής νόσου (μόνο για το βαθύ peeling)
 • Υπερβολικές προσδοκίες εκ μέρους του ασθενούς

σαδσα

 

σ

 

σδφδσφσδφσδ

 

Untitled-4φγδφγδφγ

Leave your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>