Η τριχόπτωση και η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί 1 στους 2 άνδρες και 1 στις 20 γυναίκες.

Αν θελήσουμε να δούμε μία τρίχα σε μεγέθυνση θα δαπιστώσουμε ότι η τρίχα που βλέπουμε έξω από το δέρμα μας είναι τελικά ένα νεκρό εξάρτημα. Αν όμως προσέξουμε το τμήμα που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, θα διαπιστώσουμε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπάρχει ένα μικρό εργαστήριο που παράγει τρίχα, την βάφει με χρωστική, την λιπαίνει, την γυαλίζει και την βγάζει έξω έτοιμη.

Το 95% όλων των περιπτώσεων φαλάκρας είναι ανδρογενετικού τύπου, που είναι η πιό δύσκολη στην αντιμετώπιση, γιατί αποτελεί γενετικό χαρακτηριστικό, όπως το χρώμα των ματιών και του δέρματος. Έχει χαρακτηριστική πορεία και τύπο. Προχωράει αργά και διαμορφώνεται μετά από χρόνια.

Όταν μιλάμε πάντως για κληρονομικότητα, εκείνο που τελικά κληρονομείται, είναι η προδιάθεση του ατόμου και η ευαισθησία των τριχοθυλακίων απέναντι στα ανδρογόνα. Για την τριχόπτωση δεν είναι υπεύθυνη η τεστοτερόνη, αλλα το παράγωγο αυτής, η διυδρό-τεστοτερόνη(DHT), με την μεσολάβηση ενός ενζύμου, της 5-α αναγώγασης. Όλες οι θεραπείες κατά της τριχόπτωσης, έχουν σαν επίκεντρο να μπλοκάρουν τον μηχανισμό μετατροπής της τεστοτερόνης σε DHT.

 Ποιοί είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση των μαλλιών

 • Ορμονικά προβλήματα και κληρονομική προδιάθεση
 • Ιατρικές θεραπείες/φάρμακα
 • Συναισθηματικό stress
 • Μη σωστή διατροφή
 • Ασθένειες του δέρματος στην περιοχή του τριχωτού
 • Επιθετική φροντίδα των μαλλιών (περμανάντ,βαφές,extensions κλπ)

         ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

 • Μινοξιδίλη(minoxidil 2%)

H τοπική λύση που χρησιμοποιείται σε άμεση επαφή με το δέρμα της κεφαλής, παρατείνει την τελογενή φάση της τρίχας, δηλαδή έχει προσωρινή και απόλυτα αντιστρεπτή δράση.

 • Φιναστερίδη(συστήνεται μόνο σε άνδρες)

Δρά αναστέλοντας την δράση του ενζύμου 5-α αναγώγαση για την μετατροπή της τεστοτερόνης σε 5α-διυδροτεστοστερόνη. Βοηθά να διατηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί αύξηση του αριθμού των τριχών μετά απο μακροχρόνια χρήση. Εκτός από την από του στόματος χορήγηση υπάρχει και η τοπική θεραπεία υπό την μορφή ενέσιμου σκευάσματος(μεσοθεραπεία)

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

 • Σε περιπτώσεις τριχόπτωσης και αλωπεκιών, χρησιμοποιούμε την μεσοθεραπεία για να εισάγουμε στο δέρμα του τριχώτου της κεφαλής, δηλαδή μέσα στους θυλάκους των τριχών τα κατάλληλα φαρμακευτικά και πολυβιταμινούχα σκευάσματα, για την ενδυνάμωση και επανέκφυση των τριχών. Προηγείται λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση για να διαγνωσθεί ο τύπος της αλωπεκίας(ανδρογεννετική, γυροειδής, ουλωτική) και να καθοριστεί το φαρμακευτικό “κοκτέιλ”που θα χρησιμοποιηθεί. Στο φάσμα των ουσιών που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται πολυβιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές, όπως μονοξιδίλη, φιναστερίδη, στεροειδή κλπ.Οι θεραπείες γίνονται μία φορά τον μήνα για 6-8 μήνες, ανάλογα το είδος της αλωπεκίας. Απο τις πρώτες κιόλας θεραπείες παρατηρούμε μείωση της τριχόπτωσης, στην συνέχεια σταθεροποίηση και ενδυνάμωση.

PRP- Νέα Θεραπεία Αντιγήρανσης των Τριχοθυλακιών

Τα τελευταία χρόνια προτείνεται και εφαρμόζεται μία νέα θεραπεία για την τριχόπτωση,η λεγόμενη PRP (Platelet Rich Plasma).Βασίζεται στην χρήση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια από το αίμα του ίδιου του ασθενή, δηλαδή είναι μία αυτόλογη μεσοθεραπεία.

Τα αιμοπετάλια αποτελούν μία πλούσια πηγή αυξητικών παραγόντων, δηλαδή εξειδικευμένων πρωτεινών που ενεργοποιούν

 • Τον πολλαπλασιασμό και την ανανέωση των κυττάρων
 • Την ενεργοποίηση των προδρόμων βλαστοκυττάρων του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής
 • Τον κυτταρικό μεταβολισμό 
 • Την δημιουργία νέων αγγείων με αποτέλεσμα την αύξηση της αιμάτωσης και της ανανέωσης των τριχοθυλακιών.

Πώς ενεργεί η PRP αγωγή κατά της τριχόπτωσης-Ποιά είναι τα οφέλη και οι ενδείξεις

 Το PRP προσφέρει σημαντική βοήθεια στα τριχοθυλάκια μέσω των εξής μηχανισμών

 • Επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης των τριχοθυλακιών
 • Βελτιώνει την ποιότητα των ιστών περιξ των τριχοθυλακιών
 • Συμβάλει στην αποφυγή διαταραχών του μεταβολισμού των τριχοθυλακιών
 • Μειώνει τους επιβαρυντικούς παράγοντες που επιταχύνουν τον ρυθμό τριχόπτωσης
 • Αναστέλλει την επίδραση των επιβαρυντικών παραγόντων
 • Δρά ως αντιφλεμονώδες σε περιπτώσεις παθολογικών καταστάσεων του τριχωτού της κεφαλής.

Συμπερασματικά το PRP επιταχύνει τον περιορισμό και την επιβράδυνση της τριχόπτωσης και ενισχύει τον μεταβολισμό των τριχοθυλακιών. Τα αποτελέσματα της θεραπείας PRP γίνονται εμφανή μετά από 2-3 μήνες και συνήθως ο κύκλος της βελτίωσης ολοκληρώνεται μετά από 6-7 μήνες.

Το σημαντικότερο είναι η απόλυτη ασφάλεια της θεραπείας!!

 PRP- Πώς πραγματοποιείται

 Ύστερα από λήψη μικρής ποσότητας αίματος και αφού φυγοκεντρηθεί επιτυγχάνουμε:

 • απομόνωση πλάσματος με τα αιμοπετάλια
 • προσθήκη στο πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα διαλύματος ιόντων ασβεστίου, με στόχο την ενεργοποίηση και έκκριση αυξητικών παραγόντων

Στην συνέχεια το εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια πλάσμα εγχύεται σε περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.

RPR-Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε PRP αγωγή?

Για τους περισσότερους έχει ένδειξη, αυτό όμως θα προταθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά μετά από διαγνωστικό και λεπτομερή έλεγχο προκειμένου να προσδιορισθεί εάν εσείς έχετε τελικά ένδειξη και να σας εξηγήσουμε της δυνατότητες της θεραπείας, καθώς και ποιό θα είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τύπος και η τελική τριχοφυία κάθε ανθρώπου είναι γενετικά προκαθορισμένη και αυτό είναι αδύνατο να ανατραπεί.Η προσπάθειά μας είναι να εξουδετερώσουμε κάθε επιβαρυντικό παράγοντα που επιταχύνει την τριχόπτωση, να περιορίσουμε τον γρήγορο ρυθμό τριχόπτωσης  και να βελτιώσουμε την ποιότητα του τριχωτού της κεφαλής.

Η θεραπεία PRP δεν έχει καμία ένδειξη για άνδρες που έχουν ήδη κάποιο προχωρημένο βαθμό φαλάκρας.

Leave your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>